Top 9 lekkerste parelcouscous maaltijden van HelloFresh
Parelcouscous, je hebt er vast wel eens van gehoord of het misschien zelf al een keer op tafel gehad. Dit kleine maar fijne ingrediënt is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederlandse keukens. En terecht, want het is veelzijdig, lekker en relatief simpel te bereiden. Maar wat is parelcouscous nou precies, en waarom zou je het moeten overwegen voor je volgende maaltijd? Laten we daar eens induiken, omdat je dit ingrediënt in veel recepten van de maaltijdbox leveranciers tegenkomt. Praktisch elke week heb je lekkere en smaakvolle combinaties bij Marley Spoon en HelloFresh.
Wat is parelcouscous?
Parelcouscous, ook wel bekend als Israëlische couscous, is eigenlijk een soort pasta. Het zijn kleine, ronde korreltjes gemaakt van tarwemeel en water. De textuur is steviger dan die van de gewone couscous en het heeft een licht nootachtige smaak. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, waar het een populair ingrediënt is in diverse gerechten.
Soorten parelcouscous
Hoewel parelcouscous over het algemeen in één vorm komt – die kleine, parelachtige balletjes – is er wel variatie in grootte en kleur, afhankelijk van het merk. Sommige zijn iets groter, andere hebben een lichte bruine kleur omdat ze van volkorentarwemeel zijn gemaakt. Dit heeft invloed op de kooktijd en de smaak. Je kunt parelcouscous op verschillende manieren bereiden. Het meest eenvoudige is koken in water of bouillon, net zoals je met pasta zou doen. Dit duurt meestal tussen de 10 en 12 minuten. Je kunt het ook roosteren in een pan voor je het kookt, wat een extra dimensie aan de smaak toevoegt. Of probeer het eens te stomen, voor een lichtere textuur.
In welke gerechten wordt het gebruikt?
Parelcouscous is ongelooflijk veelzijdig. Het past goed in salades, werkt als basis voor een stoofpotje of als bijgerecht bij vlees of vis. Het is ook ideaal voor vegetarische en veganistische maaltijden, omdat het goed combineert met een diversiteit aan groenten en peulvruchten.
Top 9 HelloFresh maaltijden met Parelcouscous
Een van mijn favoriete snelle gerechten is parelcouscous met geroosterde groenten en een scheutje citroen. Eenvoudig, gezond en ontzettend smaakvol. Als ik kijk naar de recepten van HelloFresh die de laatste maanden zijn langsgekomen heb ik ook wel enkele favorieten. Hieronder heb ik een lijstje voor je samengesteld met daarin mijn top-keuzes. Welke kies jij?
- Parelcouscous met witte kaas met champignons, zoete aardappel en pompoenpitten.
- Parelcouscous met biefstukreepjes in knoflook met spinazie, wortel, witte kaas en gebrande amandelen.
- Garnalen in knoflookmarinade met parelcouscous, zachte geitenkaas, leccino olijven en noten-kruidentopping.
- Tomaat-paprikasoep met parelcouscous met zure room, vers basilicum en zelfgemaakte soepstengels.
- Kipworstjes met parelcouscous met labne, sumak en gestoofde groenten in Midden-Oosterse (Libanese) kruiden.
- Parelcouscous met koolvis en courgette met verse tijm, rode peper en citroen.
- Italiaans gekruide groentestoof met parelcouscous met spinazie, Grana Padano en zelfgemaakte knoflooktoast.
- Oosters gemarineerde zalmfilet met parelcouscous met champignons, paksoi en gomasio.
- Salade met gebakken perzik en feta met courgette, parelcouscous en linzen.
Is het gezond?
Parelcouscous kan een gezond onderdeel van je dieet zijn, vooral de volkorenvariant. Het bevat koolhydraten, eiwitten, een beetje vezels en diverse vitamines en mineralen. Net als bij elk voedingsmiddel geldt: de sleutel ligt in de variatie en mate waarin je het eet.
Hoe moet ik het bewaren?
Gekookte parelcouscous kun je in de koelkast bewaren en is ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar. Zorg ervoor dat je het in een afgesloten bakje doet. Je kunt het ook invriezen als je het langer wilt bewaren.
Wat is het verschil tussen couscous en Parelcouscous?
Het verschil tussen couscous en parelcouscous zit voornamelijk in de grootte, textuur, en bereidingswijze. Traditionele couscous bestaat uit hele kleine korrels gemaakt van durumtarwemeel en water. Deze korrels zijn veel fijner dan parelcouscous en worden meestal gestoomd. Parelcouscous, ook bekend als Israëlische couscous, bestaat uit grotere, parelvormige korrels die een steviger textuur hebben en worden gekookt in water, vergelijkbaar met pasta. De grotere korrels van parelcouscous zorgen voor een andere mondbeleving en absorberen smaken op een andere manier dan de fijnere traditionele couscous.
Hoeveel gram heb ik per persoon nodig?
Wat betreft de hoeveelheid parelcouscous per persoon per maaltijd: een goede richtlijn is ongeveer 75 tot 100 gram ongekookte parelcouscous per persoon. Dit hangt natuurlijk af van het soort gerecht en de eetlust van de eters. Voor een lichte salade zou 75 gram voldoende kunnen zijn, terwijl je voor een hoofdgerecht beter uit kunt gaan van 100 gram per persoon.