Maak kennis met de Libanese keuken bij HelloFresh
Wanneer je jezelf onderdompelt in de wereld van de Libanese keuken, stap je een rijke culinaire traditie binnen die duizenden jaren teruggaat. Hoewel deze internationale keuken veel invloeden heeft gekend, heeft het een onmiskenbaar eigen smaakprofiel en kooktechnieken ontwikkeld, wat het tot een onmiskenbaar culinair genot maakt. In deze blog gaan we verder in op de heerlijke gerechten die je kunt verwachten. Kan je niet wachten? Bekijk dan hieronder direct onze top 8 gerechten van HelloFresh in deze categorie!
Lekkerste 8 Libanese HelloFresh recepten
Hieronder vind je een overzicht met onze tips voor HelloFresh gerechten uit de Libanese keuken. Bijna wekelijks kun je wel een recept kiezen (uit 1 van de 40 wekelijkse beschikbare keuzes bij HelloFresh) die in deze categorie valt. Met name Couscous gerechten en Shakshuka komen we regelmatig tegen.
- Kipgyros met kruidige tabouleh in schuitjes van little gem, met verse kruiden.
- Bulgur met feta en granaatappelpitjes met gebakken aubergine en geurige koriander.
- Traditionele shakshuka met ei, rode groenten en bruin rozenbroodje.
- Libanese wraps met kipfilet, gemengde bonen en avocado.
- Platbroodpizza’s op dunne bodem met groenten en oude kaas.
- Kruidige couscoussalade met verse geitenkaas met appel, limoen en bosui.
- Volkoren pitabrood met falafelburgers, frisse salade en romige yoghurtsaus.
- Couscous met gegrilde groenten, kikkererwten en fetablokjes en lauwwarme salade.
Traditionele voorgerechten
Als je uit eten gaat bij een traditioneel restaurant dan begint je reis met mezzes, de voorgerechten die het hart vormen van elke Libanese maaltijd. Deze gerechten worden geserveerd in kleine porties, bedoeld om te delen, en omvatten een veelheid aan texturen, kleuren en smaken. Van knapperige falafel (gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten en kruiden) tot zachte, romige hummus en tabouleh (een frisse salade met bulgur, tomaten, uien, peterselie en munt), er is een mezze voor iedere smaak. Ook bij mezzes is labneh aanwezig, een dikke yoghurtkaas, vaak geserveerd met olijfolie en verse munt.
Authentieke vleesmaaltijden & stoofschotels
De Libanese keuken is beroemd om haar vleesgerechten. Kebab, gegrild vlees aan een spies, en shawarma, dun gesneden vlees gewikkeld in een warme pita met een reeks aanvullingen, zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. Maar het draait niet alleen om vlees. Midden-Oosterse keukens, waaronder de Libanese, worden vaak geprezen om hun vegetarische en veganistische opties. De Libanese keuken kent ook een reeks aan smakelijke stoofschotels en soepen, zoals de Mujadara, een gerecht van linzen, rijst en gekarameliseerde uien, of de Shorbat Adas, een hartverwarmende linzensoep. Het voedzame en toch lichte karakter van deze gerechten maakt ze tot een perfecte keuze voor elke maaltijd (er komen ook steeds meer vegetarische varianten). Rijst wordt daarbij ook veel gebruikt. Een bijzonder gerecht is de Maqluba, letterlijk ‘ondersteboven’, een rijstschotel met groenten en vlees die in een pot wordt gekookt en vervolgens wordt omgekeerd om te serveren.
Baklava
We kunnen de Libanese keuken niet bespreken zonder de verleidelijke zoetigheden te noemen. Baklava, een gebakje gemaakt van filodeeg, noten en een overvloed aan siroop, is misschien wel de beroemdste. Maar probeer ook eens Maamoul: heerlijke koekjes gevuld met dadels of noten, vaak geconsumeerd tijdens feestdagen. De Libanese cultuur is onlosmakelijk verbonden met gastvrijheid. Het is gebruikelijk dat Libanezen gasten ontvangen met een tafel vol gerechten, vaak vergezeld van een glas Arak, een anijsachtige alcoholische drank.
Wat zijn traditionele Libanese groenten?
De Libanese keuken gebruikt met name veel verse groenten, waarbij seizoensgebonden producten voorop staan. Traditionele Libanese groenten omvatten aubergines, courgettes, tomaten, paprika’s, uien, spinazie en verschillende soorten bonen. Munt, peterselie en koriander zijn veelgebruikte kruiden. Verder zijn olijven en citroenen belangrijk voor de smaakaccenten. Kikkererwten en linzen worden ook vaak gebruikt in stoofschotels en soepen.
Wat voor vlees en vis wordt er veel gegeten?
In de Libanese keuken wordt veel lamsvlees gebruikt, vooral in gerechten als kebab en stoofschotels. Kip is een andere populaire keuze, vaak gemarineerd en gegrild als onderdeel van gerechten zoals shawarma. Hoewel vis niet heel veel wordt gegeten, is het met name aanwezig in kustgebieden. De Middellandse Zee biedt natuurlijk veel zeevruchten, waaronder zeebaars, dorade en garnalen. Deze worden vaak gegrild of gebakken en geserveerd met een citroen- of tahinsaus.