Hoe (on)gezond zijn aardappelen?
De aardappel is voor veel Nederlanders nog zeker een aantal avonden in de week vaste prik. In ons typische “AVG-tje” mag de aardappel eigenlijk niet ontbreken. Tegelijkertijd zien we dat er de afgelopen jaren ook steeds negatiever over aardappelen wordt gepraat. Het zouden bijvoorbeeld dikmakers zijn die je moet vermijden. Onze opvatting is dat je gerust aardappelen kunt eten. Niet voor niets vind je in flink wat recepten van HelloFresh, Marley Spoon en Dinnerly de aardappel nog gewoon terug. Ze zijn ontzettend gezond, zitten vol met belangrijke voedingsstoffen en het is erg veelzijdig. Je kunt de aardappel klaarmaken met- of zonder schil, je kunt het koken, opbakken, prakken, roosteren, poffen, pureren, frituren en nog veel meer. Het is wel belangrijk dat je de aardappel op een verstandige manier klaarmaakt.
Dit moet je beslist weten over de aardappel
Er is best wel wat onenigheid over de aardappel. Daarom vind je hieronder 20 dingen die absoluut moet weten over deze knol.
- Aardappelen zijn licht verteerbaar. Ze liggen niet zwaar op de maag
- Aardappelen bevatten 80 calorieën per 100 gram, rijst en pasta’s bevatten ongeveer het dubbele aan calorieën.
- Wanneer je aardappelen eet bij de maaltijd, gebruik dan 150 – 250 gram aardappelen per persoon.
- Aardappelen zijn vrij van vet.
- Aardappelen bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B en C, ijzer, kalium, antioxidanten, eiwitten en voedingsvezels. Uitzonderlijk veel voor een plantaardig product.
- Aardappelen bevatten veel meer voedingsstoffen dan witte rijst of pasta.
- Aardappelen bevatten zetmeel (koolhydraten) dat langzaam door het lichaam wordt verteerd en zo het hongergevoel tegengaat.
- Aardappelen kan je het best gekookt of geroosterd eten, dan zijn ze het gezondst. Al dan niet in de schil, net wat je lekker vindt.
- Voor het lekkerste en beste resultaat kook je je aardappel 20 minuten in een laag water van 2 cm. Voeg een beetje zout toe.
- Rooster de aardappel 30 minuten in de oven met een beetje zout en rozemarijn. Gewoon rauw de oven inschuiven. Besprenkel het na het roosteren met een klein beetje olijfolie en knoflook.
- Gebruik voor een gezonde en frisse aardappelpuree gekookte aardappels, karnemelk en roomboter.
- Gefrituurde aardappelen, gebakken aardappelen of aardappelen overgoten met veel jus zijn ook lekker, maar minder gezond dan de gekookte of geroosterde aardappel. Wil je toch frituren of bakken? Doe dit dan bij voorkeur zelf in kokosolie of roomboter.
- Aardappelen nemen tijdens het frituren en bakken veel vet op. Vet is niet ongezond, maar let op de hoeveelheid. Daarbij wordt bij het frituren en bakken vaak ongezond vet gebruikt.
- Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het telen van aardappelen om plagen, ziekten en schimmels te voorkomen. Let hier op bij het kopen van je aardappelen. Koop bijvoorbeeld biologische aardappelen. Of ga (net zoals mijn ouders vroeger) gewoon naar de boer en koop daar je aardappels.
- Wil je aardappels in de schil eten, was de schil dan goed met water en een borstel. Wil je de aardappels schillen, doe dit dan vlak voor het bereiden.
- Verwijder voor het bereiden van de aardappels de uitlopers en de groene en zwarte punten. Die kan je beter niet eten, omdat ze giftige stoffen bevatten. De aardappelplant zelf, de bladeren en de bloemen bevatten ook gifstoffen.
- Bewaar aardappels op een koele, droge en donkere plaats. Bewaar ze in een net of mand.
- Bewaar aardappels niet in een plastic zak, dan gaan ze snel schimmelen.
- Bewaar aardappels niet in de koelkast. Als je aardappels te koud bewaart, wordt het zetmeel omgezet in suiker.
- En tot slot, doe voorzichtig met je aardappeltjes. Van stoten krijgen ze blauwe plekken. Die zijn niet schadelijk en ook niet van invloed op de smaak, maar ze worden wel zwart na het koken.
Conclusie: zijn aardappelen gezond?
Nu je wat meer informatie over de aardappel hebt gelezen kunnen we uiteindelijk concluderen of aardappelen gezond zijn, en of deze passen binnen jouw leefstijl. De aardappel is altijd vaste prik in de Schijf van Vijf. Ze zijn een uitstekende bron van koolhydraten en belangrijke voedingsstoffen en vezels. Ze zitten vol met Vitamine C, B6, kalium en mangaan. Wel is het belangrijk dat je de aardappel op de juiste manier klaarmaakt. Frituren of opbakken is natuurlijk erg lekker, maar minder gezond. Het beste kan je aardappelen koken of stomen. Op die manier blijven de voedingsstoffen optimaal behouden en minimaliseer je vet en calorieën.