Boodschappen Onderzoek: Online boodschappen in Nederland

Vandaag berichten we over een eerder gedaan onderzoek door capgemini. Dit onderzoek gaat over online boodschappen doen. Zijn mensen bereid om de supermarkt voor altijd vaarwel te zeggen? Willen consumenten echt alles online gaan kopen? We bespreken de voor en tegenargumenten van online boodschappen doen. Deze argumenten kunnen supermarkten helpen om hun online winkels te verbeteren en uiteindelijk een professioneel shopping platform te ontwikkelen. Want een ding is zeker; dat we met z’n allen online onze producten bij de supermarkt gaan bestellen is wel duidelijk. De komende jaren groeit deze markt explosief. Dit is zeker te danken aan de maaltijdbox. Dit product zorgt ervoor dat consumenten snel het gemak van internet boodschappen doen kunnen ervaren.

Boodschappen marktontwikkelingen

Als we kijken naar het buitenland moeten we concluderen dat we hier in Nederland iets achterlopen. In landen als Amerika zijn bezorg diensten als Amazon al razend populair. Kleding en electronica wordt in Nederland al massaal online gekocht. De verwachting is dat “food” in ons land in 2025 ongeveer voor de helft via internet wordt gekocht. Capgemini laat in hun onderzoek tevens zien dat Nederlands op dit moment het meeste aantal uren online zijn in vergelijking met andere EU land. De waarde van de boodschappen markt in 2025 is dus niet voor te stellen als we ons indenken dat op dit moment slechts rond de 2% online wordt gekocht. De veranderingen in de Nederlandse markt en haar bevolking hebben een verhogend effect op de potentie voor food-retailers. Het aantal een-persoons huishoudens neemt toe en de gemiddelde leeftijd van de bevolking neemt toe. Feit is dat ouderen wel een stuk gemak kunnen ervaren bij het boodschappen doen. Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat we met z’n allen steeds drukker worden. Tegenwoordig hebben we maar liefst 8 uur per week minder “vrije tijd” in vergelijking met 20 jaar geleden.

Waarom online boodschappen doen?

Waarom kiezen mensen voor een bepaalde supermarkt? De belangrijkste reden is de volledigheid van het assortiment. Vervolgens vinden mensen de prijs-kwaliteit verhouding, aanbiedingen, acties, personeel en sfeer in de winkel erg belangrijk. In Nederland is de supermarkt dichtheid erg groot. In elke plaats, hoe klein ook, is binnen een straal van 3KM wel een supermarkt te vinden. Volgens foodexperts is dit ook een van de redenen waarom in Nederland de adoptie van online boodschappen doen zo achterblijft. 40% van de Nederlands zegt sowieso nee tegen de online supermarkt. Dit komt ook omdat er nog weinig aandacht is voor online food retailing. Albert Heijn is eigenlijk de enige online speler die je serieus moet nemen (op initiatieven als Picnic na). Anders supers zien het belang van dit kanaal nog te weinig in. Toch ontwikkelen consument nieuwe behoeftes.

Consumenten zijn niet echt betrokken bij voedsel. Voedsel is wat het is, de verschillen interesseren ons weinig. Daarbij komt dat de aankoopfrequentie van boodschappen erg hoog is. Dus we doen veel boodschappen, maar het interesseert ons vrij weinig. Waarom moeten we dan toch altijd naar die supermarkt toe? Op dit moment kunnen websites van supermarkten nog erg onduidelijk zijn, het bestelproces ingewikkeld en de bezorging niet accuraat. Daar gaat wel verandering in komen. Kwaliteit van de ingredienten en, duur van de bezorging, online betalingen en de afwezigheid van “producten proberen”, werken op dit moment de groei van de online boodschappen markt tegen. Volgens consumenten zijn er 6 belangrijker aspecten die bepalend zijn of ze online boodschappen gaan doen. In de afbeelding hieronder zie je wat wat de effecten daarvan zijn.

1. Bestelprocedure (hoeveel tijd kost het)
2. Besparing in tijd (algemeen gezien)
3. Het prijsvoordeel
4. Kwaliteit van de goederen
5. De bezorgkosten
6. De bezorgopties.

capgemini online boodschappen doen

De supermarkt van de toekomst

Supermarkten die op dit moment negatief zijn over online boodschappen doen, zullen straks mijlen ver achterlopen. Deze achterstand zal niet in te halen zijn. Het is manier voor een supermarkt om zich nu te kunnen onderscheiden. Voor de lange termijn zijn deze investeringen essentieel. Het businessmodel van een supermarkt veranderd volledig. Logistieke afdelingen zullen een groter en belangrijker aspect worden van de organisatie. Op dit moment zijn er zogezegd een aantal spelers actief waarbij consumenten online hun boodschappen kunnen doen. In de afbeelding hieronder zie je een klein overzicht van deze groep bedrijven en de fase waarin ze zich op dit moment bevinden. Duidelijk is dat Ahold (AH) met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Jumbo heeft ondertussen al wel een flinke inhaalslag gemaakt. De verwachting is dat de grotere supers, met hun flinke logistieke kracht, de kleinere spelers naar hun niches zullen terugdringen.

welke online supermarkten zijn er?

Ok, we hebben ondertussen twee tegenstrijdige argumenten beschreven. Enerzijds zeggen we, op basis van onderzoek, dat de online boodschappen markt explosief gaat groeien. Aan de andere kant zeggen we echter ook dat heel veel consumenten negatief tegenover deze groei staan. Er zijn hiervoor een aantal argumenten genoemd. Wat moeten supermarkten dan doen om uiteindelijk een succesvolle online formule neer te zetten? Belangrijk is dat de klant centraal staat in alles. Het aanbod en alle communicatie moet relevant, persoonlijk en boeiend zijn. Vervolgens moet dit over alle kanalen heel consistent worden neergezet. Als je in de fysieke supermarkt loopt, moet je het gevoel hebben dat je op de website zit. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Het moet voor klanten leuk worden om online boodschappen te doen. De online ervaring moet een “echt ervaring” zijn die aansluit bij het merk en de winkels. Als supermarkten dat bereiken, ligt wij als consumenten aan hun voeten en zullen we met plezier onze boodschappenlijstjes online shoppen.

Dit artikel is geschreven door maaltijdbox.net met info van (bron: capgemini – Copyright © 2013 Capgemini Consulting). Heb jij zelf ervaring met online boodschappen doen? Of heb je een mening over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter op onze facebookpagina.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.