10 x de lekkerste HelloFresh recepten met Koolrabi

Of je nu al bekend bent met alle (vergeten) groenten of gewoon nieuwsgierig bent naar nieuwe groenten om je maaltijden mee te verrijken, deze blog over Koolrabi is een aanrader voor jou. Ik ga namelijk dieper in op wat koolrabi precies is, waar het vandaan komt, hoe het wordt geteeld en op welke manieren je deze veelzijdige groente kunt klaarmaken. Veel maaltijdboxen zoals Marley Spoon en HelloFresh verwerken deze groente namelijk in hun wekelijkse recepturen. Daarnaast bespreken we de smaken en de verschillende soorten die o.a. bij groentewinkels te koop zijn. Lees snel verder en ontdek waarom jij deze knapperige knol zeker eens moet proeven!

Wat is Koolrabi?

Koolrabi, ook bekend als knolraap, is een lid van de koolfamilie (Brassica oleracea). Deze unieke groente, die eruitziet als een rare knol, heeft een mildere smaak dan zijn neven zoals broccoli en spruitjes. Koolrabi werd oorspronkelijk gekweekt in Noord-Europa en is tegenwoordig een populaire groente in o.a Duitsland, waar het “Kohlrabi” wordt genoemd. Het woord komt van de Duitse woorden ‘kohl’ (kool) en ‘rübe’ (raap). Koolrabi groeit boven de grond, in tegenstelling tot sommige andere knollen. Het heeft een dikke, knapperige stengel die vaak paars of lichtgroen is, en grote, groene bladeren. De knol wordt geoogst als hij ongeveer de grootte van een tennisbal heeft, hoewel grotere exemplaren ook eetbaar zijn.

€110
Bekijk code
hellofresh-kortingscodes-actueel

HelloFresh tot €110 korting

Bestel jouw eerste 4 boxen met een korting tot €110!
Bekijk kortingscode

Hoe wordt deze groente geteeld?
De teelt is relatief eenvoudig, waardoor het een geliefde groente is onder tuiniers. Het wordt vaak in de lente of vroege herfst geplant, omdat het een koele seizoen groente is. Koolrabi vereist goed doorlatende grond en een zonnige locatie om optimaal te kunnen groeien. Na het zaaien van de zaden, duurt het ongeveer 55-60 dagen voordat de knollen klaar zijn om geoogst te worden. De bladeren kunnen ook worden gegeten en worden vaak vergeleken met boerenkool of collard greens.

10 lekkere HelloFresh recepten

Koolrabi heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als een kruising tussen broccoli en radijs, maar dan zoeter en minder scherp. De textuur is knapperig en sappig, vergelijkbaar met die van een appel, wat het een plezierige groente maakt om te eten. Er zijn verschillende soorten koolrabi, voornamelijk variërend in kleur. De meest voorkomende soorten zijn lichtgroen en paars. Beide soorten hebben een vergelijkbare smaak en textuur, hoewel de paarse variëteiten vaak als iets zoeter worden beschouwd. Hieronder deel ik mijn persoonlijk 10 HelloFresh recepten die je zeker eens moet proeven. Elke week is er wel een HelloFresh maaltijd met dit lekker (kindvriendelijke) ingrediënt.

  1. Gyros van kippendij met koolrabi, kruidige bulgur, vadouvan en frisse labne.
  2. Romige orzo met gebakken koolrabi, Franse gruyère en geroosterde hazelnoten.
  3. Kruidige couscous met runderworstjes, koolrabi en labne.
  4. Kipgyros met gebakken aardappeltjes, koolrabi en labne.
  5. Aardappelkoekjes met warmgerookte zalm, zure room, dille en koolrabi-appelsalade.
  6. Lichte waterzooi van kabeljauw met wortel, prei en koolrabi.
  7. Maaltijdsalade met bulgur en halloumi, koolrabi en aardbeiendressing.
  8. Lauwwarme koolrabi salade met kippendij, knoflook-gemberparelcouscous, koriander en amandelen.
  9. Steak met koolrabi-appelsalade, aardappelpartjes en verse kruiden.
  10. Geglaceerde koolrabi met miso-aardappelpuree, koolsla, pinda’s en koriander.

Hoe kan je koolrabi bereiden / klaarmaken?

Koolrabi is een veelzijdige groente die op veel verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Koolrabi kan rauw worden gegeten. Geschild en in dunne plakjes gesneden, is het een heerlijke toevoeging aan salades en coleslaw. De knapperige textuur en de lichte, zoete smaak maken het een verfrissende snack. Het kan ook worden gekookt, gestoomd of gestoofd. Het behoudt zijn knapperigheid als het kort wordt gekookt en kan worden toegevoegd aan soepen en stoofschotels. Probeer koolrabi ook eens in dunne plakjes te snijden en te bakken als frietjes. Je kunt ze ook roosteren in de oven met een beetje olijfolie en kruiden voor een gezonde snack. Het kan ook worden gepureerd tot een romige puree, vergelijkbaar met aardappelpuree, maar met een lichtere, mildere smaak. Een laatste populaire manier om koolrabi te bereiden is om de knol uit te hollen en te vullen met een mengsel van gehakt, groenten en kruiden, en vervolgens te bakken in de oven.

Draagt deze groente bij aan gezonde leefstijl (voldoende voedingswaarden)?

Koolrabi is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Het is een uitstekende bron van vitamine C, wat helpt bij de versterking van het immuunsysteem. Daarnaast bevat koolrabi vezels, die goed zijn voor de spijsvertering, en een verscheidenheid aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Andere voedingsstoffen in koolrabi zijn kalium, vitamine B6, en foliumzuur, die bijdragen aan een goede hartgezondheid en celgroei. Koolrabi is ook caloriearm, waardoor het een geweldige groente is voor mensen die hun calorie-inname willen beheersen zonder in te leveren op voedingsstoffen. Het lage caloriegehalte en het hoge vezelgehalte maken het een vullende en bevredigende keuze voor een gezond dieet.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.