10 smaakvol HelloFresh recepten met Knolselderij
Knolselderij is het broertje van de stengelachtige bleekselderij. Het is een wortelgroente die onder de grond groeit en eruitziet als een knoestige, bijna misvormde knol met een lichtbruine huid. Maar laat je niet misleiden door z’n uiterlijk. Vanbinnen zit een witte, kruidige groente met een lekkere, licht zoete en nootachtige smaak. Je kan ‘m rauw eten, bakken, koken, pureren, noem maar op. In deze blog vertel ik je waarom jij in je HelloFresh of Ekomenu box recepten moet kiezen met deze lekkere groente!
Hoe wordt knolselderij gekweekt en geoogst?
Knolselderij heeft geduld nodig. Het hele proces van zaaien tot oogsten kan wel zes tot zeven maanden duren. Het begint met het zaaien van kleine zaadjes in het vroege voorjaar. Daarna krijgt het plantje veel tijd om te groeien, want knolselderij houdt van een lange, koele groeiperiode. De knollen groeien onder de grond, terwijl boven de grond lange groene bladeren zichtbaar zijn. Wanneer de knollen groot genoeg zijn – meestal rond september of oktober – worden ze geoogst. Het oogsten gebeurt vaak met de hand of met speciale machines die voorzichtig de knollen uit de grond trekken zonder ze te beschadigen.
Hoe bereid je knolselderij?
Knolselderij is een veelzijdige groente, maar eerst moet je die ruwe buitenkant aanpakken. Je begint met het schillen – het makkelijkst doe je dat met een scherp mes, want die schil is wat dikker dan die van een aardappel. Snijd vervolgens de knol in plakken, blokjes of reepjes, afhankelijk van wat je ermee wil maken. Rauw: Snij ‘m in dunne julienne (reepjes) en gooi ‘m in een salade. Denk aan een klassieke céleri remoulade – een simpele salade van knolselderij, mayo, mosterd en citroen. Je kan het ook koken: Blokjes knolselderij kunnen gewoon de pan in met wat water en een snuf zout. Kook ze in 10-15 minuten zacht en je hebt een mooie basis voor een puree of soep. Roosteren is mijn persoonlijke favoriet. Snij de knol in blokjes, meng met olijfolie, zout, peper en eventueel wat tijm, en rooster in de oven op 200 graden voor zo’n 30-40 minuten. Je krijgt dan een heerlijk zoete, licht knapperige groente. Pureren is ook een optie. Net als aardappelpuree, maar dan net even anders. Kook de knolselderij, giet ‘m af en pureer samen met wat boter en een scheutje melk of room. Lekker bij wild of een goed stuk vlees.
11 lekkerste HelloFresh recepten
Knolselderij is een allemansvriend in de keuken. Hij doet het goed in soepen, stoofpotjes, ovenschotels en zelfs als frietjes. Knolselderijsoep: Super simpel, maar echt lekker. Fruit een ui, voeg blokjes knolselderij toe, giet er bouillon bij en laat het pruttelen tot alles zacht is. Daarna even de staafmixer erin, en je hebt een romige soep. Knolselderijpuree: Zoals ik al zei, een mooie vervanger voor aardappelpuree. Lekker romig en past bij van alles. Knolselderijfriet: Wil je eens iets anders dan gewone frietjes? Snij de knol in dunne repen, meng met wat olijfolie, zout en kruiden en bak ze in de oven. Ze worden misschien niet zo knapperig als aardappelfriet, maar de smaak is top. Hieronder vind je mijn favoriete HelloFresh gerechten met deze lekkere groente:
- Spinaziestamppot met boerenworst, kastanjechampignons en knolselderij.
- Lauwwarme kipsalade met appel en knolselderij, appel en knolselderij.
- Brandade van kabeljauw met knolselderij en oude kaas.
- Puree van aardappel en knolserderij met boerenworst, kastanjechampignons en spinazie.
- Naanpizza met vegetarische döner kebab van knolselderij, yoghurt-knoflooksaus en frisse salade.
- Linguine met runderbiefstukreepjes in kervel-dragonroomsaus en met gebakken knolselderij.
- Vegetarische pastei met geitenkaas met kastanjechampignons en knolselderij.
- Klassieke erwtensoep met rookworst, wortel, knolselderij en aardappelen.
- Romige orzo met gebakken knolselderij, Franse gruyère en geroosterde hazelnoten.
- Kipgyros met knolselderij, kruidige bulgur, vadouvan en frisse labne.
Interessante knolselderij-weetjes
Ok: ik snap dat knolselderij misschien niet de meest populaire groente is. Hij ziet er een beetje lomp uit en hij staat niet vaak op nummer één als je denkt aan lekkere groenten. Maar geloof me, als je ‘m een kans geeft, dan ontdek je dat knolselderij een verrassend veelzijdige en smaakvolle toevoeging is aan je maaltijden. Of je ‘m nu verwerkt in een romige soep, als frietjes serveert, of rauw in een salade gooit; knolselderij stelt niet teleur.
- Gezondheidsvoordelen: Het is best een gezonde keuze. Het zit vol vezels, wat goed is voor de spijsvertering, en bevat ook vitamines zoals vitamine K en C. Bovendien is het relatief laag in calorieën, dus het past prima in een gebalanceerd dieet.
- Bewaren: Het blijft lang goed. In de groentela van de koelkast kan ‘ie wel twee tot drie weken bewaard worden. Zorg er wel voor dat je ‘m droog houdt, anders kan ‘ie gaan schimmelen.
- Smaakcombinaties: Deze groente combineert goed met smaken zoals appel, mosterd, tijm, en knoflook. Die combinatie van fris en kruidig haalt echt het beste in deze groente naar boven.