10 lekkerste HelloFresh recepten met gember

Gember is een bijzondere wortel die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Deze knolachtige wortel van de plant Zingiber officinale wordt al duizenden jaren gewaardeerd in zowel de keuken als de traditionele geneeskunde. Gember is bekend om zijn scherpe, pittige smaak en aromatische geur, die een unieke en veelzijdige toevoeging is aan veel maaltijdbox-gerechten. Het wordt verbouwd in landen zoals India, China en Nigeria, waar het warme, vochtige klimaat ideaal is voor de groei van deze bijzondere wortel. Wat je in de supermarkt vindt, is de ondergrondse wortelstok van de gemberplant, die vers of gedroogd verkrijgbaar is. Dit vind je ook in bijvoorbeeld de Ekomenu, Marley Spoon en HelloFresh maaltijdbox terug. In dit artikel vertel ik je alles over dit leuke veelzijdige ingrediënt.

€110
Bekijk code
hellofresh-kortingscodes-actueel

HelloFresh tot €110 korting

Bestel jouw eerste 4 boxen met een korting tot €110!
Bekijk kortingscode

Wat is gember

Vers gebruik van gember is misschien wel het meest bekend. Je kunt de wortel schillen en in dunne plakjes snijden, julienne snijden of fijn raspen. Dit maakt het een perfecte toevoeging aan roerbakgerechten, thee, of marinades. Rauw kan gember een pittige kick geven aan smoothies en verse sappen. In gedroogde vorm, vaak als poeder, wordt het veel gebruikt in de bakkerij voor koekjes, cakes en taarten, of als specerij in sauzen en curry’s. Daarnaast is er ook gekonfijte gember, die in suikerstroop is ingelegd en heerlijk is als snack of in desserts. Ingelegde gember, bekend als gari, wordt vaak geserveerd bij sushi en biedt een verfrissende, pittige smaak.

Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten gember met elk hun eigen kenmerken. Verse gember is stevig en sappig en de meest gebruikte vorm. Gemberpoeder, dat gedroogd en gemalen is, heeft een mildere smaak en is handig voor langdurige opslag. Jonge gember is zachter en minder vezelig, en wordt vaak ingelegd gebruikt voor sushi. Thaise gember, ook bekend als galanga, lijkt op gewone gember maar heeft een meer citrusachtige smaak en wordt veel gebruikt in de Thaise keuken.

Favoriete maaltijdbox recepten met Gember

Gember is een echte alleskunner in de keuken en wordt gebruikt in veel gerechten. In de Aziatische keuken is het onmisbaar in roerbakgerechten, curry’s en soepen. Het voegt niet alleen smaak toe, maar helpt ook bij het balanceren van andere pittige en zoete ingrediënten. Bij het bakken kan gemberpoeder worden toegevoegd aan koekjes, cakes en taarten voor een subtiele, warme smaak. Gemberthee, gemaakt door verse gember te laten trekken in heet water, is een populaire drank die niet alleen verwarmend is, maar ook verfrissend en gezond. Marinades en sauzen krijgen een pittige kick van gember, waardoor het ideaal is voor zowel vlees, vis als groentegerechten. Hieronder vind je mijn persoonlijke 10 recepten van HelloFresh waarbij je dit leuke ingrediënt terugvindt.

  1. Tortilla wraps met gehakt in gember-limoenmarinade, knapperige groenten, mais en pinda’s.
  2. Varkenshaas in zoete gember-sojasaus met limoenrijst en komkommersalade met yoghurtdressing.
  3. Dahl met naanbrood en komkommersalsa met gember, appel, kokosmelk en limoen.
  4. Rendang met rundvlees en pittige boontjes met rijst, gember en citroengras.
  5. Tempehbowl met gember-honingglazuur met sushirijst, furikakemayonaise en groenten.
  6. Crispy sesam-bloemkoolstukjes met rijst, gember en zoet-pittige chilisaus.
  7. Sweet soy pork met paksoi met gember, limoenrijst en komkommersalade.
  8. Wok met knoflookgarnalen en Oosterse groentemix met noedels, verse gember en pinda’s.
  9. Pita met Oosterse kip, little gem en koolmix met honing-gember mayonaise.
  10. Bami in Surinaamse stijl met kippendijreepjes met zoetzure komkommer en verse gember.

Kan je dit lang bewaren?
Het bewaren van dit product kan op verschillende manieren. Verse gember blijft het langst goed als je het in de koelkast bewaart, gewikkeld in een keukenpapiertje en in een luchtdichte zak. Op deze manier blijft het tot drie weken vers. Gemberpoeder bewaar je het beste in een afgesloten pot op een koele, donkere plaats, zodat het zijn smaak behoudt. Ingelegde gember kan gewoon in de koelkast worden bewaard, waar het zijn frisse en pittige smaak behoudt.

Is het gezond en lekker?
De gezondheidsvoordelen van gember zijn talrijk en goed onderzocht. Het zit boordevol antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van misselijkheid, wat het een populaire natuurlijke remedie maakt bij reisziekte en ochtendmisselijkheid (bijv. bij een zwangerschap). Bovendien bevordert gember de spijsvertering en kan het helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en indigestie. Het verbetert ook de bloedcirculatie, wat bijdraagt aan een betere algemene gezondheid. Hoewel gember veel voordelen biedt, is het belangrijk om het met mate te consumeren, omdat te veel ervan maagklachten kan veroorzaken.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.