Lactosevrije maaltijdbox
Lactose is de Latijnse naam voor melksuiker. Het is een natuurlijk ingrediënt van melk. Alle producten waar melk in verwerkt is, bevatten lactose. Dit geldt dus ook voor grondstoffen die uit melk verkregen zijn, zoals boter, yoghurt en verschillende soorten kazen. Niet alle kazen bevatten het gelukkig: harde Hollandse kazen, zachte geitenkaas, gorgonzola, parmezaanse kaas en grana padano zijn veilig te gebruiken. Er zijn tegenwoordig speciale lactosevrije maaltijdboxen beschikbaar. Aanbieders zoals Ekomenu hebben al voor je uitgezocht welke recepten je wel en niet mag eten. Door te kiezen voor een maaltijdbox zonder lactose kun je met een gerust hart koken en genieten van heerlijke gezonde maaltijden. Ook erg handig dus als je vrienden of familie te eten krijgt die last hebben van een lactose-intolerantie.
Voordelen van lactosevrije maaltijdboxen
Een maaltijdbox leverancier heeft al het voorwerk al voor je gedaan. Bij hen is een lijst bekend met ingredienten die niet mogen worden verwerkt in de recepten (net zoals bijvoorbeeld voor de glutenvrije box). Wanneer op een ingrediëntenlijst staat dat het product roomboter bevat, is het duidelijk dat het product niet vrij is van lactose. Soms is dat niet zo duidelijk, daarom hieronder een niet uitputtende lijst van grondstoffen die je moet vermijden. Om de opsomming overzichtelijk te houden zijn er categorieën onderscheiden:
- Vloeibare melkproducten: melk, melkpoeder, karnemelk, yoghurt, drinkyoghurt, vla, kwark, pap, pudding.
- Room: slagroom, crème fraîche en zure room.
- Boter: roomboter en margarine.
- Bestanddelen van melk: melkeiwit, melksuiker of lactose, melkvet, weipoeder, wei, caseïne (Latijnse naam voor melkeiwit) en caseïnaat.
- Kazen: smeerkazen, smeltkazen en vrijwel alle buitenlandse en zachte kazen (zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, huttenkase, kefir, feta, etc. ).
- Afgeleiden: Producten die afgeleid zijn van hierboven genoemde producten, moet je ook vermijden. Denk bv. aan chocolademelk (chocolade bevat trouwens bijna altijd melk). Zuiver plantaardige margarine mag natuurlijk weer wel.
Wat mag je allemaal niet eten?
Bij veel kant en klare producten ben je misschien geneigd te denken dat ze geen lactose bevatten. Bijvoorbeeld chips en vleeswaren. Helaas bevatten zeer veel producten lactose. Veel fabrikanten verwerken lactose in hun producten, ook als dat van nature niet erin voorkomt (denk aan vleeswaren). Ik schat in ter verbetering van de smaak. Je kunt ook vragen of er melk verwerkt is in het product dat je wilt kopen. Echter: de meeste mensen hebben er geen idee van welke ingrediënten gebruikt zijn of ze lezen eroverheen. Als je het echt zeker wilt weten, kun je beter zelf de ingrediëntenlijst lezen. Ekomenu heeft bij hun lactosevrije leefstijl maaltijdbox alles voor je uitgezocht. Je mag er dus 100% van uitgaan dat je een veilige en gezonde maaltijd eet waar je niet ziek van wordt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de koolhydraatarme maaltijdboxen.
Lactosevrije boodschappen doen
Er komen steeds meer lactosevrije producten op de markt, zoals lactosevrije melk en slagroom. Aan melk en slagroom is het enzym lactase toegevoegd, dat de lactose omzet in glucose. Daarnaast zijn er producten waarmee je de melk(producten) kunt vervangen. Deze bevatten vaak soja of plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie). Mijn ervaring is dat je ingrediënten niet klakkeloos kunt vervangen voor andere ingrediënten, als je geeft om de smaak en de textuur van je gerecht. Afhankelijk van wat je wilt maken, kies je een vervanger. Voor een maaltijdbox is daar goed over nagedacht. De chefs die de recepten hebben ontwikkelen hebben goed nagedacht over smaak van de gerechten.