Nieuwe website Ekomenu geeft inzicht in Foodprint
Tegenwoordig is iedereen bezig om gezonder en bewuster te eten. Niet alleen gericht op de eigen gezondheid, maar ook op die van onze planeet. Wanneer je start met koken met Ekomenu kun je daar flinke stappen in zetten. Deze (biologische) maaltijdbox aanbieder focus namelijk op onze duurzame verantwoordelijkheid voor de aarde. Je krijgt sinds kort inzicht in je eigen Foodprint. Wat voor effect heeft jouw eetgedrag op de wereld? En hoe kun jij bijdragen om je foodprint te “vergroenen”? In de dit artikel leggen we kort op welke manier Ekomenu dat doet.
Ontdek jouw voeding-Foodprint
In je Ekomenu account zie jij je persoonlijke Groente, Vitaliteit, CO2eq en Water foodprint. Op basis van de gerechten die je kiest kun je punten scoren en jouw statistieken optimaliseren. Iedereen kan zijn/haar eigen doelen stellen. Dit kun je alleen doen, maar natuurlijk ook met het hele gezin. Door de kinderen bij dit proces te betrekken maak je ook hen bewust van onze rol in de voedselketen en de effecten van ons gedrag op de wereld en het milieu. Hieronder leggen we de 4 foodprint categorieën verder uit:
- Groente: De hoeveelheid groente die we gemiddeld in Nederland eten is behoorlijk weinig. Zo eten we bijna 50% te weinig. Dat moet beter. De groenteteller van Ekomenu houdt bij hoeveel jij aan groente binnenkrijgt per maaltijd. Zo krijg je inzicht in hoeveel je eet en waar eventueel kansen voor verbetering liggen.
- Vitaliteit: Ziekte als obesitas, hart- en vaatziekten en kanker komen steeds vaker voor in Nederland (en de rest van de wereld). Voeding heeft hierop bewezen effect. Door bepaalde producten te vermijden (of de consumptie daarvan te beperken) kan je de kans op het ontwikkelen/krijgen van deze ziektes verminderen.
- CO2: Ons eetgedrag draagt bij aan +/- 30% van de totale wereldwijde CO2 uitstoot. Dat moet natuurlijk verminderen. De CO2-uitstoot-meter laat je zien wat de effecten van jouw eetgedrag en receptkeuzes zijn. Zo is vegetarische of plantaardige voeding ten opzicht van vlees of visgerechten beter voor onze planeet.
- Water: Jaarlijks wordt er heel veel water gebruikt voor het produceren van voeding (in de gehele voedselketen). Dat kost veel geld en is natuurlijk niet goed voor het milieu. Aangezien gezond en gezuiverd drinkwater steeds schaarser wordt ligt hier voor ons als consumenten een belangrijke verantwoordelijkheid.
Nieuwe website Ekomenu en bestelmodule
Het foodprint-aspect is direct geïntegreerd in de nieuwe website van Ekomenu die in mei 2022 is gelanceerd. De hele site is opnieuw opgebouwd en het bestelproces is geoptimaliseerd. Zo kun je nog eenvoudiger je boxen bestellen en recepten kiezen. Je kiest altijd eerst het aantal maaltijden en de boxgrootte (aantal personen) om vervolgens een aflevermoment te selecteren. Je kunt dan ook direct een keuze maken uit verschillende gerechten op basis van leefstijlen en allergenen. De betaling gaat eenvoudig via iDeal (automatische incasso).
Welke leefstijlen kan ik kiezen?
Variatie, Gezin, Lekker snel, 9 maanden, Vegetarisch, Vegan, Glutenvrij, Lactosevrij, Koolhydraatbewust, Afvallen, Ketogeen, Eiwitrijk en Seizoen.
Welke allergenen kan ik uitsluiten bij Ekomenu?
Gluten, Tarwe, Melk, Lactose, Noten, Pinda’s, Mais, Peulvruchten, Sojabonen, Paprika, Ei, Mosterd, Vis, Schaaldieren, Weekdieren, Rund, Lam, Kip, Varken, Selderij, Koriander, Lupine, Glutamaat, Sulfiet en Sulfurdioxide.