Top 10 bloemkool recepten van HelloFresh

Bloemkool is in Nederland een populaire groente en we komen hem veel tegen in recepten bij maaltijdboxen. In vrijwel alle Nederlandse huishoudens wordt met enige regelmaat bloemkool gegeten. Het is een groente die in supermarkten en groentespeciaalzaken het hele jaar door verkrijgbaar is. De bloemkool die in de winter en het voorjaar verkocht wordt komt niet uit Nederland, en de kenners proeven direct een verschil met de echte Hollandse bloemkool die in de zomer volop verkrijgbaar is. Bloemkool wordt, in tegenstelling tot andere koolsoorten, vrijwel altijd per stuk verkocht en niet op gewicht. Dit komt omdat het relatief veel “afval” bevat wat niet voor consumptie wordt gebruikt. Je kunt tegenwoordig ook kant en klaar bloemkoolroosjes kopen als je geen zin hebt in extra schoonmaken (soms komen we deze ook tegen in de HelloFresh maaltijdboxen. Deze zijn direct geschikt om te verwerken. In deze blog leggen we je alles uit over deze groente en delen we onze top 10 gerechten van HelloFresh.

Top 10 HelloFresh recepten

Hieronder kun je direct onze top 10 recepten van HelloFresh bekijken. Het zijn erg verschillende recepten met diverse ingrediënten en bereidingstijden. Deze groente leent zich namelijk goed voor verwerking op verschillende manieren. Wist je trouwens dat het ook erg kindvriendelijk is?

  1. Bulgursalade met gegrilde bloemkool en geitenkaas
  2. Kip met zoete Aziatische saus en bloemkoolrijst
  3. Geroosterde bloemkool in groene currysaus
  4. Kipcurry met bloemkoolrijst
  5. Bloemkoolsteak met blauwekaas-topping
  6. Crispy “bang bang” bloemkool met knoflookrijst
  7. Indiase boterkip met geroosterde bloemkool en rijst
  8. Geroosterde bloemkool in groene currysaus
  9. Romige ravioli met gekruid kipgehakt en bloemkool/spinazie
  10. Bloemkool-aardappelgratin met kaassaus

De geschiedenis van bloemkool

De eerste vermeldingen van het bestaan van de plant die wij nu kennen als bloemkool dateren uit de 12e eeuw. In een “boek over de landbouw” uit de twaalfde eeuw beschrijft een Arabische landbouwkundige die toen in Sevilla werkte de plant. Spanje werd in deze periode overheerst door de Arabische Moren en zij brachten hun gewoonten, en dus ook hun voedsel, mee naar Spanje. Ook in Syrië wordt in dezelfde periode voor het eerst melding gemaakt van een plant die eetbare delen bevat en die wij nu kennen als bloemkool. Bloemkool wordt sinds de 16e eeuw in geheel Europa verbouwd voor menselijke consumptie. De laatste jaren is het zeer populair onder vegetariërs en komen we het ook in de vegetarische boxen van HelloFresh steeds meer tegen.

De teelt in Nederland

In Nederland wordt bloemkool in verschillende streken verbouwd. De Streek is een bekend gebied voor bloemkool en omvat Friesland en Noord Holland. Verder zijn er bloemkoolvelden te vinden rondom Barendrecht, op de Zuid-Hollandse Eilanden en in Zeeland. Ook in een streek rondom Venlo wordt bloemkool geteeld. De zogenaamde winterbloemkool vinden we alleen in Zeeland en Zuid-Holland, omdat het in andere delen van Nederland in de winter te koud kan worden en dan is er een groot risico op uitvriezen. Bloemkool moet goed en zorgvuldig worden bemest omdat anders het risico bestaat dat de koolvorming te vroeg plaatsvindt wat de smaak niet ten goede komt.

Het hele jaar door Hollandse bloemkool

Door gebruik te maken van kassen kan er tegenwoordig het hele jaar door bloemkool worden verbouwd in Nederland. Er wordt gesproken van verschillende teelten, met oogsten op diverse momenten in het jaar. We kennen de volgende oogstmomenten:

  • Winterteelt onder glas, wordt in maart geoogst
  • Winterteelt van de koude grond , wordt geoogst in april en mei
  • Vroege teelt, wordt geoogst van eind juni tot begin juli
  • Zomerteelt, wordt geoogst van juli tot en met september
  • Herfstteelt, wordt geoogst van oktober tot en met december

Uit dit overzicht blijkt dat er vrijwel het gehele jaar Hollandse bloemkool te koop is, met uitzondering van januari en februari. Wel verschilt de prijs, in de zomer is de bloemkool vaak een stuk goedkoper dan de rest van het jaar.

Problemen bij het verbouwen van bloemkool

Het verbouwen van bloemkool, zeker op grote schaal, vergt de nodige aandacht. Bloemkool heeft namelijk nogal wat “vijanden” tijdens het groeien. Hieronder bevindt zich een aantal insecten, zoals de rupsen van het koolwitje. Daarnaast komen de koolmol en de kooluil voor, die de gewassen aantasten. Verder treden ziektes op zoals een aantal schimmelvormen en “waterziek” wat een glazig ogende bloemkool oplevert die niet geschikt is voor consumptie. In Noord Holland komen relatief de minste ziekten voor in de teelt van bloemkool. Sommige van deze problemen bij het verbouwen van bloemkool worden voorkomen door uitsluitend in kassen te telen. Maar ook dan kunnen uiteraard ziekten zoals bacteriën en schimmels de kop opsteken.

De voedingswaarde van bloemkool

Evenals alle andere groenten is bloemkool erg gezond. Bloemkool bevat vitamine C, vitamine B1 en vitamine B2. Daarnaast zit in bloemkool ijzer, calcium en caroteen. Bloemkool bevat per 100 gram slechts 3 gram koolhydraten en verder 2 gram eiwitten en 0,3 gram vet. In veel diëten die bedoeld zijn voor gewichtsverlies wordt het eten van groenten aangeraden omdat ze zeer voedzaam zijn en daarnaast goede bouwstoffen bevatten. Bloemkool past dan ook prima in vrijwel ieder dieet o voedingsschema.

De bereiding van bloemkool

Bloemkool kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Rauw wordt bloemkool verwerkt in salades of als bijgerecht geserveerd. Als je de bloemkool kookt, doe dit dan in ruim water met een klein beetje zout. Bloemkool wordt zo’n 8 minuten gekookt, soms langer als de roosjes groter zijn. Maar als je de kooktijd wilt verkorten kun je grotere bloemkoolrozen doorsnijden. Kook de bloemkool zeker niet te lang want dan gaan de belangrijke voedingsstoffen verloren. Ook gaat bloemkool die te lang kookt een geur verspreiden die veel mensen als onprettig ervaren.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.