Focus op duurzaamheid en CO2 compensatie bij maaltijdboxen

We hebben deze week in de media kunnen lezen dat maaltijdboxen zoals HelloFresh het tijdens de corona-periode goed hebben gedaan. De omzet is meer dan verdubbeld en er zijn veel nieuwe klanten bijgekomen. Een van de redenen waarom mensen juist ook in deze periode een maaltijdbox bestellen is de focus op gezondheid en de fit met hun persoonlijke leefstijl. Maaltijdboxen willen die argumenten kracht bij zetten door hun product extra duurzaam te maken. Onder andere HelloFresh en Ekomenu zijn begonnen met het CO2 compenseren van hun product.

Duurzame maaltijdboxen met CO2 compensatie

Om goed te snappen wat we hiermee bedoelen is het belangrijk om eerst te kijken wat CO2 nou precies is;

CO2, ook wel koolstofdioxide, koolzuurgas of kooldioxide genoemd, bestaat uit een verbinding van koolstof en zuurstof. In zuivere toestand is het een transparant gas van kleur, dan niet te ruiken is, en in de basis overal in de atmosfeer van onze aarde voorkomt. De stof komt vrij tijdens bijvoorbeeld productie processen, maar ook in de natuur (denk aan bosbranden of verteringsprocessen).

De maaltijdbox zelf stoot geen CO2 uit, het hele proces daarachter natuurlijk wel. Iedereen die iets bijdraagt in de keten stoot praktisch wel iets uit. Om het product dus duurzamer te maken wordt op twee manier gewerkt.

1. Focus op duurzaamheid

Allereerst kijkt men of het proces schoner en milieuvriendelijker kan. Voorbeelden daarvan bij Ekomenu zijn;

  • Gebruik van uitsluitend biologisch geteelde ingrediënten van plaatselijke leveranciers
  • Focus op zoveel mogelijk seizoensgroenten
  • Beperking van het aantal dierlijke eiwitten
  • Zorgen voor weinig ‘afval’, dus de juiste porties.

2. Directe compensatie van rest-CO2

Wanneer de interne processen onder de loep zijn genomen, kijkt men verder naar de resterende uitstoot. Op basis daarvan kunnen leveranciers dan berekenen wat hun totale CO2-footprint is, en op welke manier ze dat moeten en/of kunnen compenseren. Hiervoor zoeken maaltijdboxen naar ‘groene’ initiatieven om in te investeren. HelloFresh bijvoorbeeld gebruikt daarvoor projecten rondom duurzame energie en duurzame landbouw. Niet alleen in Nederland maar juist ook in andere gebieden in de wereld (Turkije en Mongolië).

Waarom kiezen voor een duurzame maaltijdbox?

Nu horen we je denken; ok, heel leuk allemaal dat CO2 compenseren, maar wat kost mij dat? Dan maken ze de box zeker extra duur? Dat is niet het geval. De aanbieders hebben de kosten hiervoor in de huidige verkoopprijs inbegrepen. Wat ons betreft onderscheiden HelloFresh en Ekomenu zich hiermee op een hele goede manier. Deze bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijk en focussen zich dus naast winst ook op het milieu.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.